Vuurwerk

Het is vandaag 31 december. Het einde van een oud jaar, en het begin van een nieuw jaar. Voordat we gaan nadenken over onze goede voornemens vind ik dat het goed is om ook na te denken over wat er nou allemaal speelt rondom vuurwerk. Vuurwerk brengt kenbaar een grote angst met zich mee, waardoor mensen willen dat het in Nederland verboden wordt. Hoe ik hier tegenover sta lees je vandaag.

Ik zelf ben 19 jaar, en heb denk ik tot mijn 18e vuurwerk afgestoken. Wel onder begeleiding van mijn ouders, en keurig netjes met aansteeklont. Vroeger kwamen we niet verder dan knalerwten en trektouwtjes, maar toen ik ongeveer 14 jaar oud was mocht ik samen met mijn ouders wel rotjes gooien. Wij zijn altijd erg voorzichtig met vuurwerk omgegaan, gewoon uit voorzorg.

vuurwerk 2Ikzelf vind vuurwerk mooi. Siervuurwerk dan. Eigenlijk alles wat je weg gooit en herrie maakt vind ik minder. Ten eerste het kost je geld, al kosten rotjes niet veel. Maar het enigste wat je ziet/hoort is een knal. Voor mij niet zo spectaculair meer, maar vroeger natuurlijk wel. Siervuurwerk vind ik mooi, en ik vind dat het bij oud en nieuw hoort.

Het feit dat mensen niet meer willen dat er vuurwerk afgestoken wordt vind ik misschien overdreven. Wel ben ik van mening dat alle regels net wat strenger mogen en dat er echt wel wat meer gecontroleerd mag worden. Ik denk dat als ik hier in de wijk een rondje zou fietsen, dat 8 van de 10 prullenbakken al ontploft zouden zijn. Dit is waanzin en ik vind dat hierop een flinke straf mag staan. Helaas is het alleen zo dat de politie nou niet achter iedereen zijn kont aan kan lopen, maar ik vind wel dat er weldegelijk strenger gecontroleerd mag worden.

Om zulke praktijken te voorkomen is er al een nieuwe regel in gegaan. Op 31 december mag er pas vanaf 6 uur ‘s avonds vuurwerk afgestoken worden. Voorheen was dit vanaf 10 uur ‘s ochtends.

Wat vind jij van vuurwerk, en vind jij dat dit verboden moet worden? Jullie mening lees ik graag hieronder bij de reacties!

Liefs,
Shannen

Over de auteur

Mijn naam is Shannen van de Ven (1995) en mag met regelmaat artikels schrijven voor Beautytopia. Ik ben het trotse baasje van ( ja heb je even?) 2 konijnen, 4 cavia's en een kat. Een echte kinderboerderij op een tweekamer-appartement, haha! Ik woon samen met mijn vriend in het Brabantse Uden, en praat inmiddels met een licht-Limburgs zangerig stemmetje. Mijn vriend komt namelijk uit zuid-Limburg! Ik ben in 2013 afgestudeerd aan de Kappers Academie in Eindhoven, en heb daar het kappersvak in combinatie met visagie gedaan. In het dagelijks leven heb ik een part-time baan in een kapsalon, maar mijn echte passie ligt bij visagie. Ik ben dus heel blij dat ik mijn passie voor make-up producten kan uiten dmv reviews schrijven voor Beautytopia!

3 reacties

  1. zegt:

    Ik ben zelf niet zo gek op vuurwerk; siervuurwerk kan ik nog wel waarderen, maar dat geknal vind ik alleen maar naar en ik schrik er continu van. De regels veranderen heeft alleen geen nut wat mij betreft. Hier in de buurt is het vanaf begin december namelijk al net een oorlogsgebied zoveel geknal is er. Nu vind ik niet dat dat per se verboden moet worden; er zijn mensen die het leuk vinden, maar ik vind wel dat er een soort van scoiaal fatsoen moet zijn van zowel de vuurwerkliefhebbers als de mensen die er niet van houden. Toen ik nog bij mijn ouders woonde werd door de buren die altijd carbid gingen schieten altijd gevraagd of het tijdens een bepaalde tijd kon, zodat wij de paarden naar binnen konden doen en de honden voor die tijd konden uitlaten. Nu heb ik dat nu ik met mijn vriend samenwoon nog geen enkele keer gehoord en ik vind dat een beetje rekening houden met juist heel belangrijk is.
    Alvast een hele fijne jaarwisseling! 🙂

  2. Bij ons in de familie is vuurwerk echt een must om 00:00 uur. Ik was altijd bang dat er wat gebeurde, dus ik heb mijn familie altijd geattendeerd en dat blijf ik doen. Ik vind het super mooi om naar te kijken (het siervuurwerk dan), maar al die knallen en die prullenbakken of bushokjes die ze vernielen… Ik vind dat het er bij hoort met nieuwjaar, maar het moet wel leuk blijven. Fijne jaarwisseling!

  3. Ik vind persoonlijk dat vuurwerk mooi moet zijn, niet hard!
    Goed dat je hier een artikel aan wijdt, om ook eens de mening van anderen te horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *