Vuurwerk – geld de lucht inschieten

Zoals zovelen kan ik zeer genieten van een goede vuurwerkshow. Op een veilige afstand naar prachtige lichtjes kijken verveelt nooit. Jaarlijks staan we dan ook buiten, of indien het regent voor het raam vuurwerklichtjes te bewonderen, nadat we geproost en wat oliebollen naar binnen gewerkt hebben.

Oud en Nieuw staat bekend om het afsteken van vuurwerk en het daarbij behorende fraaie gezicht. Een eeuwenoude traditie waaraan men jaarlijks miljoenen euro’s uitgeeft. Oorspronkelijk werd vuurwerk tijdens de jaarwisseling gebruikt om de kwade en boze geesten van het afgelopen jaar te verjagen en men dus positief aan het nieuwe jaar kan beginnen. Of men nog hierin gelooft denk ik zelf niet. In onze nuchtere samenleving heeft het afsteken van vuurwerk weinig met geloof te maken, maar draait het om het plezier dat we ermee hebben.

Zelf ben ik nooit fan van het afsteken van vuurwerk geweest. Kijken op veilige afstand wel, maar afsteken? Hell no. Noem mij maar een watje maar vuurwerk afsteken vind ik veel te eng. Ik ben ook veel te bang om een lichaamsdeel te verliezen. Het afsteken van vuurwerk laat ik mooi aan anderen over die er hopelijk meer verstand van hebben. Het is toch behoorlijk tragisch als je jezelf met vuurwerk verwondt door gestuntel en gebrek aan kennis.

Als gezin steken we geen vuurwerk af. Manlief heeft het enkele jaren geleden wel gedaan maar tegenwoordig doen we dit niet meer. Wat ik jaarlijks wel doe is een voorraad aan sterretjes kopen en hiermee aan de slag gaan. Het is meer voor de kinderen maar zelf vind ik het ook wel leuk.

Buiten dat ik nooit een fan van het afsteken van vuurwerk ben geweest vind ik het zonde om zo veel geld de lucht in te knallen. Voor een beetje vuurwerk tel je al gauw tientallen euro’s neer. Wil je dus een redelijk voorraadje inslaan, dan ben je al gauw honderd(en) euro(‘s) kwijt. Superzonde vind ik dit. Als moeder van vijf jonge kinderen kan ik zo veel andere en zeker betere dingen bedenken waaraan ik dit geldbedrag wil spenderen. Wat te denken van een dagje uit met het gezin of gezellig uiteten? Of zullen we het nieuwe jaar maar inluiden met een middagje shoppen? Om het nog wat meer aan te dikken ga ik maar eens een lijstje maken genaamd: ‘wat te doen met ons ‘vuurwerkgeld’. Hiermee ga ik gelijk van start met één van mijn vele voornemens, namelijk: het bijhouden van lijstjes.

Ik wens jou en jouw gezin een knallend maar veilig Oud en Nieuw!

Wat vind je van vuurwerk en gaan jullie afsteken?

Dit blogpost is ook gepubliceerd op Mommyonline.nl

Over de auteur

Ik ben Nicky, de trotse moeder van vijf kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl Ik ben een thirty-something watervrouw (lees: waterman) en een ware nail-addict. Van lekker vrouwelijke geuren kan ik maar niet genoeg krijgen en ik ben nog steeds op zoek naar mijn perfecte kleur lipstick.

5 reacties

 1. zegt:

  Ik ben zelfs bang voor vuurwerk. Het is omdat ik straks de straat op moet om te reizen, maar vind het nu al dood eng hoor! bah!

  Alle geluk voor het nieuwe jaar! 🙂

 2. zegt:

  Ik ben ook geen fan van vuurwerk zomaar in de straten afschieten, maarja, iedereen doet met zijn geld wat hij wil. Roken is ook geld opbranden, ben ik ook geen fan van maarja 🙂

 3. zegt:

  Goed artikel! Ik ben ook nooit echt fan van vuurwerk geweest. Heb het ook nooit zelf opgestoken, alleen wat sterretjes! Ik snap niet dat mensen zoveel geld aan vuurwerk kunnen besteden. Het is een beetje verspillen als je het mij vraagt. Je hebt dus helemaal gelijk vind ik! Gelukkig nieuwjaar! 🙂

 4. zegt:

  Ik steek zelf nooit vuurwerk af want vind het zonde. Wel mooi om naar te kijken hihi

 5. zegt:

  Ik vind vuurwerk super mooi maar ik heb dit jaar niets gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *