Verantwoorde mode: bamboe, organisch katoen of eco-wol

Verantwoorde modeZelfs grote kledingketens als H&M hebben steeds vaker milieuvriendelijkere textielsoorten in hun assortiment. In de wereld van vandaag, waarin we allemaal graag veel verschillende kleding hebben, neemt het belang van ecologische kleding toe. Draag jij het zelf al? Textielsoorten die we steeds vaker zien zijn onder andere bamboe, organisch katoen en bio-wol. Wat ze precies inhouden leggen we je graag even uit!

Bamboe textiel
Bamboe wordt niet alleen gebruikt om pandaberen mee te voeren; bamboe is een ijzersterke grassoort die zonder toevoeging van veel water, insecticiden en pesticiden groeit. Hoewel het omzetten van de grassen in textiel alsnog een chemisch proces zijn, is de totstandkoming van bamboestof een stuk minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld bij katoen het geval is. Van bamboe valt van alles te maken: bamboe boxers, bamboe shirts, bamboe longsleeves of zelfs bamboe bedtextiel. Gezien ik toch wel nieuwsgierig naar de kwaliteit van Bamboe textielproducten ben kocht ik onlangs voor manlief een setje bamboe boxers. En het is mij zeker niet tegen gevallen! Bamboe voelt heerlijk zacht en soepel op de huid en absorbeert transpiratievocht tot wel drie keer beter dan katoen.

Organisch katoen
Organisch katoen, organic cotton of bio-katoen is katoen dat wordt verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Insecten worden bestreden met andere insecten of door de planten te besprenkelen met bijvoorbeeld bepaalde kruidenmelanges. Bio-katoen wordt bovendien met de hand geplukt om te voorkomen dat de landbouwgrond uitgeput wordt. Organisch katoen voelt hetzelfde als gewoon katoen, maar door de productiewijze is deze stof aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu.

Eco-wol
Wol is een natuurlijk product, en dus is het altijd biologisch of ecologisch, toch? Nee! Ook al zou je dat denken. Een ‘biologisch’ schaap graast op een weide waarop geen kunstmest of andere kunstmatige middelen worden gebruikt. De voeding in de winter is biologisch en mag geen genetisch gemodificeerd materiaal bevatten. De schapen krijgen geen antibiotica toegediend en worden niet chemisch behandeld tegen parasieten. Ook bij het wassen van de schapenvacht worden geen chemische materialen als bleekmiddelen gebruikt. Het spinnen van de wol gebeurt uitsluitend met plantaardige olie.

Ben jij je zelf bewust van je kleding? En mag milieuvriendelijk geproduceerde kleding van jou ook meer kosten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *