The Body Shop Shea Body Butter Sence Shea Body Butter

Ik heb zeven jaar bij The Body Shop gewerkt en één van mijn favoriete producten was (en is nog steeds) de Shea Body Butter; een heerlijk geurende ‘boter’ voor de extra droge huid. Sinds The Body Shop deze ‘lichaamsboters’ op de markt heeft gebracht, kom ik geregeld namakers van goedkopere merken tegen. Zo ook de Shea Body Butter van Sence, te koop bij de Action en qua uiterlijk verdacht veel lijkend op die van The Body Shop. Zou de Sence Body Butter ook zo fijn zijn? En hoe zit het met de ingrediënten van deze twee producten? Ik ga ze vergelijken!

De ingrediënten

Sence Body Butter ingrediëntenAllereerst de ingrediënten van de Sence Body Butter. Een ingrediëntenlijst wordt altijd ingedeeld in afnemende volgorde. Dus: hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe meer ervan in zit. Wat me direct opvalt is dat er erg veel paraffine in deze boter zit (paraffinum liquidum). Oftewel aardolie, waar o.a. kaarsen van gemaakt worden. Dat vind ik al een tegenvaller. Paraffine doet namelijk he-le-maal niets voor de huid. Ja, het is vet en ja, het houdt daarom het vocht in de huid vast, wat op zich geen kwaad kan. Maar dat kun je ook met een doodgewone pot vaseline bereiken, eveneens een aardolie.

Paraffine wordt zeer vaak in cosmetica verwerkt – vooral in de vettere crèmes en lotions – omdat het niet alleen vet, maar vooral goedkoop is. Het blijft als een laag op de huid liggen en trekt niet in, en dus voedt dit vet de huid niet. Als je de lijst nog eens verder bestudeert, moet de grootste tegenvaller nog komen. Want waar is de Shea Boter? Ik ziet het niet eens in de lijst staan! Dat zit er dus niet eens ín, terwijl het toch met grote letters op de verpakking staat. Ik vind dat nogal misleidend en riekt zelfs naar bedrog. Indien je een leek bent op het gebied van cosmetica-ingrediënten, word je dus gewoon zomaar even in het ootje genomen.

The Body Shop ingrediëntenEn laten we dan eens de ingrediëntenlijst van de Shea Body Butter van The Body Shop onder de loep nemen. Dat is toch echt heel andere koek. Hier zit wél echte sheaboter in (Butyrospermum Parkii), en hoe! Het staat op de tweede plaats in de lijst, dus er zit veel in. Helaas zitten er ook aardig wat siliconen in, wat niets doet voor de huid; ze maken het product enkel gemakkelijker smeerbaar. Maar dat wordt weer ruimschoots goedgemaakt door de toevoeging van andere verzorgende vetten, waaronder: cacaoboter (Theobroma Cacao), glycerine (werkt huidverzachtend en is in staat om water vast te houden), Babassu-olie (werkt hydraterend), bijenwas (huidverzorgend en – beschermend) en lanoline (is wolvet, hetgeen waterbindende eigenschappen heeft).

body butterDe textuur
De textuur van deze bodycrèmes is ook wel verschillend. Die van Sence smeert gemakkelijker uit, omdat het iets minder dik is. Toch voelt deze wel romig aan. Die van The Body Shop is wat steviger van textuur en voelt en smeert ook echt als een wat dikke boter.  Maar door het hoge gehalte aan plantaardige vetten smelt dit tijdens het smeren vanzelf op je huid.

De geur
Dan de geur. Beiden ruiken naar mijn mening heel fijn, maar de Sence is wat meer aanwezig en ruikt wat chemischer ten opzichte van de duurdere The Body Shop.

shea butter vergelijkingAl met al is de goedkopere versie zeker niet onprettig en voor nog geen anderhalve euro mag je dan ook niet klagen. Maar ik vind het bedrag van € 16,- voor een bodycrème boordevol rijke en plantaardige vetten net zo goed meer dan waard, en deze crème lijkt me dan ook niet voor niets de bestseller van The Body Shop.

Sence Shea Body Butter 220 ml/€ 1,29 te koop bij de Action
The Body Shop Shea Butter 200 ml/€ 16,-

Geschreven door Yvonne van der Wal. Yvonne is columniste voor Mommyonline.nl en reviewt ook producten voor Beautytopia.nl

Aanbevolen artikelen

7 Reacties

  1. De substantie van The Body Shop body butter ziet er heerlijk uit. The Body Shop producten zijn zo fijn en ruiken heerlijk. Ik ben benieuwd naar dit product!

  2. Lijkt me een heel fijn product, al heb ik toch geen 16 euro voor over nu..student haha

  3. ik ben echt fan van die van TBS, al lijkt die andere me ook niet heel slecht 🙂

  4. Die van TBS vind ik zo heerlijk!

  5. Loooooove! Ik heb bijna alle body butters van TBS geprobeerd, en buiten die met cacao vind ik ze allemaal super.

  6. Ik zou willen dat ik nu een soort geur sensor op mijn laptop had, want die body butters ruiken altijd ZO lekker! Leuke review. x

  7. wat erg dat er niet eens shea butter inzit terwijl dat wel op de verpakking staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *