Must-see voor fashion-lovers: The First Monday in May

Zetten we George Clooney aan tafel naast Madonna of Justin Bieber? Kunnen we het ons veroorloven om Rihanna te laten optreden? Dit zijn vragen waar Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour zich het hoofd over breekt bij de organisatie van het Met-gala: ‘de Superbowl binnen de modewereld’. Een kleurrijk evenement waar kunst en mode samen komen; spannend zichtbaar in de documentaire ‘The First Monday in May’, die op 21 december om 22.55 uur wordt uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

Het gala over de relatie tussen mode en musea vindt jaarlijks plaats op de eerste maandag van mei, als opening van een nieuwe mode-expositie in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Regisseur Andrew Rossi volgt de enerverende voorbereidingen van de best bezochte mode-tentoonstelling in de geschiedenis: ‘China: Through the looking glass’. Galerijen vol oogverblindende creaties illustreren de oosterse invloeden op de westerse haute couture.

Het is een politiek beladen expositie die curator Andrew Molton samenstelt. Hij reist regelmatig naar China af om culturele gevoeligheden te sussen, samen met Anna Wintour, eindverantwoordelijk voor het gala. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard, alles is ‘top of the bill’: mode-ontwerper Jean-Paul Gaultier wordt ingevlogen en filmregisseurs Wong Kar-Wai en Baz Luhrmann bedenken de projecties binnen de expositie en de ravissante aankleding van het gala. Het maakt zowel de expositie als de documentaire een lust voor het oog.

Rossi volgt in aanloop naar de opening de betrokkenen op de voet, tot aan de privévertrekken van Wintour. Zijn film legt op meerdere niveaus spanningen en raakvlakken bloot tussen verschillende culturen: tussen het Oosten en het Westen en tussen de kunst- en de modewereld.

The First Monday in May

Uitzending: donderdag 21 december om 22.55 uur bij de NTR op NPO2

Regie: Andrew Rossi
Productie: Fabiola Beracasa Beckman, Dawn Ostroff, Sylvana Ward Durrett

Over de auteur

Ik ben Nicky, de trotse moeder van vijf kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl Ik ben een thirty-something watervrouw (lees: waterman) en een ware nail-addict. Van lekker vrouwelijke geuren kan ik maar niet genoeg krijgen en ik ben nog steeds op zoek naar mijn perfecte kleur lipstick.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *