Kopje Muntthee

Ik ben een theeleut, maar geen kieskeurig type. Ik drink alle soorten en smaken. Maar sinds kort heb ik toch wel een voorkeur, niet per se omdat ik het superlekker vind maar omdat het gezonder is dan de ‘normale’ thee die ik tot op heden dronk.

Vorig jaar zomer kocht ik voor de tuin een mooie bos Marokkaanse muntthee met de bedoeling om er volop van te genieten (lees: drinken). Zoonlief die destijds pas schooltuin had gehad, vertelde me dat muntthee heel gezond is, dus kocht ik nadat zijn plantje dood was gegaan een mooie grote bos. De plant heeft de gehele zomer in de tuin gestaan totdat het winter werd en er niets meer van mijn groene plant overbleef. Spijt dat ik er niet van genoten had, had ik zeker en ik had me voorgenomen om het de volgende zomer met een nieuwe plant te proberen. Ik wist heel weinig over de muntplant en dus ook dat het meerdere levens heeft. Ik ging er eigenlijk gewoon vanuit dat als het plantje eenmaal dood was dat het dan echt ‘game-over’ is. Maar niets is minder waar, want dezelfde muntplant van vorig jaar staat nu weer volop in bloei. Enige verschil met vorige jaar is dat de plant nu wel genuttigd wordt.

thee munt Sinds de muntplant weer volop in bloei is geniet ik er geregeld van. Een kopje verse muntthee met honing is lekker maar zoals ik al schreef, ik drink muntthee met name omdat het gezonder is. Ik probeer bewuster op mijn voeding te letten aangezien mijn gezicht reageert op wat ik eet. In sommige gevallen word mijn gezicht met puistjes gebombardeerd. Van munt is algemeen bekend dat het goede werking heeft. Munt werkt bijvoorbeeld tegen maagklachten en helpt de spijsvertering maar ook tegen een vette huid, dat weer puistjes kan veroorzaken. Claudia Schiffer vertelde op instyle.com het volgende: “There are lots of creams that will make your skin look and feel nice. But I still believe that drinking at least a liter of water and several cups of peppermint tea a day is the easiest way to make your skin glow.”

muntthee blad Munt heeft veel voordelen maar wel moet je bij het maken van muntthee goed opletten. Muntplanten kunnen namelijk bladluizen en/of schimmel bevatten. Een kopje muntthee met ronddwarrelende bladluizen ziet er absoluut niet smakelijk uit. Het is dus een must om je muntbladeren voor gebruik goed te wassen door ze in een bakje met water te ‘slaan’ en heen en weer te bewegen zodat de luizen door de steeds wisselende stroomrichting los laten.

Kweek je munt zelf dan is het raadzaam dit in verse aarde te doen. En ieder voorjaar de muntplant in verse grond te planten. Zo verklein je de kans dat je bladluizen op de muntplant gaat nestelen.

Wat ik superheerlijk aan munt vind is de geur, wat houd ik van die geur!

Drink jij weleens muntthee?

Aanbevolen artikelen

6 Reacties

  1. ik drink het wel eens maar niet erg vaak, ben meer een groene citroen thee mens :3

  2. Ik drink ook best vaak muntthee, had geen idee dat het zo goed voor je was!

  3. Ik drink het wel eens, maar nooit zelfgemaakt. Lijkt me leuk om te doen!

  4. Oeh, wij hebben heel veel munt in de tuin maar heb eigenlijk nog nooit muntthee geprobeerd… Misschien maar eens doen 😉

  5. Leuk artikel!
    Wij drinken hier op kantoor alleen maar muntthee, werkelijk de hele dag door wel.
    Zijn we het warme drinken even zat, dan pakken we gewoon een karaf vol ijsblokken, wat munt erdoor en citroenen/limoenen erin, héérlijk!. We doen altijd gewoon wat takjes grof met de blaadjes of alleen de blaadjes en dan heet water erop, klaar. En ook door de thee is limoen dus echt een aanrader 🙂

  6. Wat is het verschil tussen Mintthee en Muntthee ?
    Zou dat graag weten !
    Bij voorbaat mijn hartelijke dank .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *