Het najaar: tijd voor de tuin!

tijd voor de tuin… maar dan niet om er lekker in te gaan zitten natuurlijk. Nee, het najaar is hét moment bij uitstek om je tuin op te knappen. Na een lange zomer kunnen je gazon en plantjes vast wel wat aandacht gebruiken. Immers geldt; wie in het voorjaar van een mooie tuin wilt genieten, moet niet in het voorjaar aan het opknappen gaan. Wanneer dan? Nu!

Een “onderhoudsbeurt” voor je tuin is dan ook een goed idee in het najaar. Je tuin kan vervolgens netjes herstellen en is per maart of april weer helemaal klaar voor een nieuw buitenseizoen. Wij geven je alvast wat handige tips.

Gazon bijzaaien of aanleggen
Je gazon heeft vast een drukke zomer gehad. Na alle barbecues, voetbalpartijtjes en zonuren is het tijd om bij te komen. Vaak vertoont een gazon na de zomermaanden wel wat dode plekken of onkruidgroei. Is de schade flink? Leg je gazon dan opnieuw aan. Bijzaaien kun je beter tussen april en september doen, maar een gazon compleet opnieuw leggen kan het hele jaar door als je graszoden gebruikt. Die kunnen zelfs tegen vorst.

Vergeet niet ook je gazon nog even te bemesten voordat het de winterperiode in gaat.

Snoeien en bemesten
De herfst (en zelfs winter) zijn ideaal om wat te snoeien, bemesten en renoveren. Vooral tijdens de herfst is het vaak buiten nog heerlijk weer om met de natuur aan de slag te gaan. Google wel vooraf even of jouw heg wel tegen een snoeibeurt kan in oktober. Veel coniferen kunnen dat bijvoorbeeld niet.

Zet vorstgevoelige planten binnen
Heb je een schuurtje of halletje? Zet planten die niet (goed) tegen vorst kunnen dan binnen tijdens de winter. Planten en bloemen die in de grond staan kun je het beste inpakken met jute, zodat ze geïsoleerd zijn. Of jouw planten en bloemen tegen vorst kunnen? Vraag het een hovenier of vraag het het tuincentrum.

En nu: hup de tuin in nu het nog aangenaam is! Succes.

Dit artikel is een inspirerende samenwerking.

1 reactie

  1. zegt:

    Ik woon nog bij mijn ouders, dus voorlopig hoef ik me hier nog geen zorgen om te maken haha! Maar goeie tips. X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *