Basis Tips voor hand- en nagelverzorging

Onze handen en nagels hebben veel te verduren. Ga maar eens na hoeveel werk je handen/nagels op een dag verrichten. Door gebruik van onder andere schoonmaakmiddelen en nagellakremovers met aceton maak je het voor je nagels bijna onmogelijk om van zichzelf gezond te blijven. Wanneer je de nagels niet goed verzorgt kan dit de groei behoorlijk belemmeren. Om gezond te blijven hebben je handen en nagels de nodige verzorging nodig en dit bestaat uit diverse (simpele) stappen.

Tot een bepaalde leeftijd had ik altijd mooie en stevige nagels waar ik vrijwel niets voor hoefde te doen. Ik had het van nature en dacht er verder niet bij na, totdat mijn nagels zo rond de leeftijd van 27+ behoorlijk achteruit gingen. Ik behoorde opeens tot de grote groep vrouwen met beschadigde nagels. Ik had last van schilferende nagels en tot grote ergernis braken mijn nagels snel af. Tijd om in te grijpen dus.

Het begon dus allemaal eind vorig jaar met mijn aanwezigheid bij een nagelverzorgingworkshop, aangeboden door Herôme. Tijdens deze workshop heb ik veel over nagelverzorging geleerd. En sindsdien besteed ik veel meer aandacht aan mijn handen en nagels. Je handen zijn tenslotte je visitekaartje, helemaal als je geregeld nagellakken swatchet.

Verwacht geen ingewikkelde tips want ik ben geen pro als het om nagelverzorging gaat. Dit is simpelweg basisverzorging voor  normale, gezonde nagels.

handcremesHandverzorging
Zoals bij het verzorgen van je hele lichaam is een goede vochtbalans essentieel en bij het verzorgen van je nagels is dit niet anders. Wil je goed verzorgde nagels dan zou je jouw nagels en handen van de nodige vocht moeten voorzien. Het verzorgen van je nagels begint dan ook bij het dagelijks gebruiken van een (goede) handcrème. De keuze van een handcrème is per persoon anders. De ene vindt een handcrème met een heerlijke geur belangrijk terwijl weer een ander liever geen geur heeft. Wat wel belangrijk is aan een goede handcrème, is dat deze zijn werking goed doet door goed in de huid in te trekken en deze (zacht) en gevoed achter te laten. Een goede hand-/nagelverzorging begint dus bij het aanpakken van een goede vochtbalans.

nagelolieNagelriemverzorging
Ook de nagelriemen moeten aangepakt worden. Hiervoor heb je een voedende nagelriemolie nodig.  Wanneer jij je nagelriemen goed verzorgt zullen je nagels sneller groeien en gezonder zijn. Een nagelriemolie breng je op de nagels aan en vervolgens masseer je deze in de nagels. Nadat deze ingetrokken is kun je met een bokkenpootje de nagelriemen zachtjes terugduwen. Het is belangrijk dat je de nagelriemen niet afknipt, deze dienen namelijk als bescherming voor de nagelwortel.

Nagels vijlen
Er wordt afgeraden de nagels af te knippen, beter is het om deze te vijlen. De nagels bestaan namelijk uit drie samengeperste laagjes en wanneer je deze met een nagelknippertje knipt splits je als het ware de drie laagjes en dit bevordert de gezondheid van je nagels niet. Door te vijlen voorkom je dit en houd je de nagels goed intact. Bij het vijlen van je nagels is het het beste om één richting op te vijlen, dus van beide kanten van onderen naar de punt vijlen. En verder heeft een glazen vijl de voorkeur.

Wat je nog meer kunt doen
Wat je, naast bovengenoemde punten, nog meer voor je nagels kunt doen is gebruik te maken van nagellakremover zonder aceton. Door deze kleine verandering voorkom je veel nagelproblemen.
Verder je handen en nagelriemen wekelijks met een scrubcrème scrubben en door een handbadje te nemen bevorder je ook de gezondheid van je handen en nagels.
Nagellak op je nagels staat mooi en vaak ook kleurrijk, maar hoe mooi deze ook op je nagels staat, het is belangrijk om geregeld een nagellakpauze in te lassen. Hiermee geef je de nagels de kans om zich te ‘herstellen’.

O.p.i Rumple’s wiggin’ 4Bij het verzorgen van je nagels draait alles om regelmaat en dat je het volhoudt. Het heeft namelijk niet veel zin om de ene week dagelijks met je nagelverzorging bezig te zijn om er vervolgens maandenlang niets aan te doen. Zodra je dus minder tijd of helemaal geen tijd aan je nagels besteedt zul je dit ook aan de conditie van je nagels terugzien doordat deze achteruit gaat. Volhouden dus!

Mijn persoonlijke nagelverzorging zal ik binnenkort in een ander artikel behandelen.

8 reacties

 1. handige tips! Ik moet het inderdaad beter volhouden allemaal..

 2. handig artikel 😀

 3. Ik doe zelf echt nooit wat aan mijn nagelriemen, maar smeer ze wel altijd in met een hele voedende handcreme! 🙂

 4. zegt:

  Hele handige tips! De meeste punten doe ik al, maar het volhouden is wel iets wat ik mezelf zeker moet aanleren. Als ik een tijdje wat minder mijn nagels verzorgd, dan merk ik dat ook inderdaad gelijk aan de conditie van mijn nagels.

 5. Ik kan mijn handen en nagels wel een stuk beter verzorgen eigenlijk haha!

 6. zegt:

  Goede tips! 🙂 Leuk om te lezen! Het volhouden van hand en nagelverzorging is inderdaad belangrijk! Helaas moet ik mijn handen en nagels echt beter verzorgen. Ik verwaarloos het een beetje omdat je er toch niks aan ziet!

 7. zegt:

  goed stukje. Ik verzorg mijn handen en nagels ook regelmatig

 8. Ik verzorg mijn nagelriemen nooit, toch meer eens doen! Als handcreme gebruik ik de I Love… raspberry & strawberry, ruikt super lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *