Anti-inbraaktips: hoe beveilig je je woning zo veel mogelijk?

Tussen al het vele reviews en beauty gerelateerde artikelen door vandaag een off-topic post.

Je moet er toch niet aan denken. Inbraak. Laptop weg. De dure vaas van je overleden oma weg. iPad verdwenen. Fototoestel foetsie. Nog erger: je fototoestel met daarin nog het geheugenkaartje waarop je mooiste herinneringen staan opgeslagen. Dat laatste lijkt me het allerergste van een inbraak – naast de inbreuk op je privacy. Spullen kun je vervangen, die kun je verzekeren. Maar fotomomenten ben je voorgoed kwijt.

Inbrekers zijn vaker actief dan je denkt. Zo woon ik in een relatief rustige, kindvriendelijke buurt waar weinig gebeurt. Althans, dat dacht ik. Want toen ik onlangs op politie.nl mijn postcode invoerde om te bekijken wat er zoal gebeurt in onze wijk, schrok ik me een ongeluk. De afgelopen drie weken was er maar liefst 24 (!) keer ingebroken, of is het in elk geval geprobeerd. De laatste keer was een paar dagen geleden, het gebeurt dus bijna dagelijks! Mijn God, straks zijn wij misschien aan de beurt! Ik ging direct op zoek naar tips tegen inbraak. Ik deel ze graag met jullie!

 • Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Meld nooit, echt nóóit op social media dat je lekker een weekend weg bent/op vakantie bent/een avondje uit bent. Inbrekers speuren alle social media af naar dat soort tweets/statusupdates. Ook niet als je je status op ‘alleen vrienden’ hebt ingesteld. Wie zegt dat je huis alleen maar ingebroken kan worden door een vreemde?
 • Laat je laptop nooit onbeheerd in het zicht staan, bijvoorbeeld op de keukentafel voor het raam, waar iedereen langsloopt en men dus kan zien dat je iets waardevols in huis hebt.
 • Sluit altijd alle ramen en deuren af als je weggaat. Ook al is dat maar eventjes. Ook als je gewoon even naar boven gaat om de was op te hangen.
 • Beveilig je huis met goed hang- en sluitwerk, met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat  vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent! inbraak-e
 • Wij hebben zelfs een hangslot met cijfercode aan de poort/tuindeur bevestigd, zodat ongenodigden allerlei toeren moeten uithalen om de tuin in te komen. Ze moeten over de hoge schutting klimmen – wat nogal opvalt – en het vertraagt de boel, zodat het risico dat ze betrapt worden door een voorbijganger toeneemt. Eventuele gestolen spullen (zoals een fiets) moeten bovendien over de schutting gesleept worden; wat natuurlijk lastiger is. En daar gaat het om. Maak het een inbreker zo lastig mogelijk!
 • Daarnaast hebben we overal camera’s hangen. In de tuin, in de gang/hal, in de schuur, bij de voordeur. Kortom: overal waar inbrekers naar binnen kunnen gaan, worden ze gefilmd. We krijgen zelfs een melding op onze telefoon als er iemand aanbelt of als de deuren opengaan. Mocht het dus toch onverhoopt gebeuren, dan kunnen we direct of achteraf zien wie het op zijn of haar geweten heeft.
 • Zorg voor verlichting in en om het huis! Inbrekers staan niet graag in het felle licht, bijvoorbeeld onder een buitenlamp bij de schuur, die automatisch aangaat als er iemand doorheen loopt. Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker immers dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op je binnen- en buitenverlichting kun je dat voorkomen. Wij hebben zelfs verlichting in huis die op afstand via een telefoonapplicatie aan- en uitgezet kan worden.  Dus zelfs als we even weg zijn, kunnen we de lichten overal en op elk moment in- of uitschakelen.
 • Het ligt voor de hand, maar toch vermeld ik ‘m even. Heb je veel waardevolle spullen in huis? Een goed werkend alarmsysteem schrikt inbrekers af.
 • Onderschat de kans op inbraak niet; denk niet: dat overkomt mij niet. Kijk maar eens op http://www.politie.nl/mijn-buurt en tik je postcode in. In één oogopslag kun je zien hoe vaak er is ingebroken in jouw buurt. Je zult versteld staan!

Nog meer tips vind je op politie.nl en op diverse andere websites. Het is een kleine moeite en voorkomt een hoop ellende. Doen dus!

8 reacties

 1. zegt:

  ik heb ook een aantal camera’s hangen die ik overal waar ik inet verbinding heb kan checken en die me een sms of mailtje stuurt wanneer het beweging detecteerd, ook in het donker.. super nice want hij reageerd niet op katten of rondwaaiende blaadjes :3

  1. zegt:

   Hier hetzelfde! Inderdaad handig. Ik kan op afstand zien wat er in en om ons huis gebeurt. Net een big brother-woning. 😉

 2. zegt:

  Goede tip!En goed om bij stil te staan.
  Het is nog steeds crises en dat betekent meer inbraken.
  camerabewaking zijn inderdaad superhandig, zeker bij benedenwoningen.

 3. Wat een goede tips fijn om te weten 😀 gelukkig word er in mij buurt bijna nooit ingebroken maar je weet het maar nooit kan altijd gebeuren.

 4. zegt:

  Goed informatief artikel. Thanks voor de tips!

 5. zegt:

  Handige tips! Ik ben doodsbang voor inbraken. Mijn man doet nachtwerk dus ik zit altijd alleen snachts. Bovendien heb ik een webshop en ligt hier voor duizenden euro’s aan voorraad. Maar ik heb wel een heel gevaarlijke waakhond om me te beschermen haha, dus ik hoop dat ze niet zo stom zijn om in te breken hier ^^

 6. zegt:

  ahha inderdaad heel erg big brother, maar wel heel goed! Ik voel me echt helemaal niet veilig in een woning waar dat niet zo is.

  liefs,
  Femke

 7. zegt:

  Super goed dat deze tips gedeeld worden! Hier hebben veel mensen wat aan denk ik. Vooral het melden dat je weggaat of weg bent via internet is denk ik heel erg tricky, het word door iedereen gezien..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *