11 Feitjes die je nog niet wist over zoenen

De eerste zoen moet bijzonder zijn. De ontelbare keren dat ik dit gehoord heb is inmiddels niet meer bij te houden. Zoenen doen we allemaal wel, maar als we heel eerlijk zijn is er best wel veel hierover wat we niet weten. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. We kwamen er 11 tegen die we graag met jou willen delen. Lees mee en ontdek waarom je op hetzelfde moment zowel meer als minder zou willen zoenen.

Zoenen is goed voor je
Zoenen is een van de manieren om je liefde voor een ander (je geliefde) te uiten. En de handeling hiervan is eigenlijk gezond voor je. Zoenen verbetert daadwerkelijk onze huid, het stimuleert de circulatie en voorkomt tandbederf. Daarnaast schijnt zoenen zelfs hoofdpijn te verlichten. Je weet hierbij dus wat je te doen staat wanneer je weer eens last van hoofdpijn hebt.

Zoenen is een workout
Er worden blijkbaar ook veel onderzoekjes naar zoenen gedaan want hoe moeten we anders weten hoeveel calorieën je tijdens een goede zoenpartij verbrandt? Terwijl je bij een snelle kus op de wang slechts twee spieren gebruik wordt er beweerd dat bij een goede tongzoen wel tot 34 spieren ingezet worden. Dat zijn praktisch alle gezichtsspieren. Maar hoeveel calorie verbrand je? Terwijl je bij een korte romantische zoen slechts een paar calorieën verbrandt zal een gepassioneerde tongzoen je 5 verbrande calorieën opleveren. Hier een leuk sommetje; bij één minuut tongzoenen verbrand je ongeveer 26 calorieën. Doe je dit een uur lang dan zul je naar verwachting rond de 1,560 calorieën verbranden. Wie heeft de sportschool nodig als je thuis met je geliefde flink aan de slag kunt gaan?

Eskimo-zoenDe Eskimo-zoen
Je hebt vast wel ooit van de Eskimo-zoen gehoord. Je weet wel; waarbij je je neus tegen die van de ander moet wrijven. Er wordt beweerd dat dit fenomeen helemaal niet bestaat. Dat het een verzinsel van Hollywood is dat nergens op gebaseerd is. Eskimo’s zoenen dus gewoon zoals jij en ik en is er geen sprake van neuzen tegen elkaar wrijven. Of het nou wel of niet waar is; het blijft leuk.

Zoenen is als drugs
Hier sta je zeker van te kijken. Van de endorfine die tijdens het zoenen vrijkomt wordt gezegd dat het 200 keer krachtiger is dan het drugseffect bij morfine. Dit verklaart gelijk het ‘duizelige’ gewichtloze gevoel dat je na het zoenen een tijdje hebt. Nog een reden om drugs te laten en meer te zoenen.

Zoenen is bacteriestad
Wist je dat er tijdens een zoen tot wel 278 soorten bacteriën passeren? Als een zoen lang genoeg duurt kunnen er wel 10 miljoen bacteriën overgedragen worden! Daar schrik je wel even van hè? Dat is dus reden genoeg om het zoenen slechts bij één persoon te houden lijkt mij zo.

Sommige ziekten kunnen via zoenen overgedragen worden
Dat ziektes als de ziekte van Pfeiffer via zoenen overgedragen kan worden wist je natuurlijk al, maar wist je dat herpes ook op dezelfde manier wordt overgedragen? Als het om overdraagbare ziektes gaat kun je nooit voorzichtig genoeg zijn.

Zoenen is in sommige landen verboden
Als nuchtere Hollander is het voor ons moeilijk te geloven, maar in sommige landen is zoenen in het openbaar verboden. Zo heeft Amerika trouwens verschillende plaatsen waar er ‘moeilijk’ over wordt gedaan.

Zoenen en wetenschap
Je wist vast niet dat er een studie bestaat die zich geheel op zoenen richt en dat er een woord voor is. Die is er wel! Philematologie richt zich op zoenen en wat het in verschillende culturen betekent. Er is ook een term voor angst voor zoenen; philemaphobia. Philemaphobia varieert in ernst, van personen met een milde angst voor zoenen, wat vaak aan onervarenheid te wijten valt tot personen met een ernstige angst, te wijten aan angst voor ziektekiemen.

lippenLippen zijn gevoelig
Wist je dat je lippen een van de meest gevoelige delen van je lichaam zijn? Het is dus geen wonder dat we zo van zoenen houden.

Goed voor tanden
Speeksel in de mond helpt bacteriën van je tanden weg te spoelen. Daarnaast breekt het tandplak en helpt het zelfs gaatjes te voorkomen. Het is dan ook alleen maar goed dat zoenen een toename van speeksel produceert, geweldig voor je tanden dus!

Het helpt ons om er jong uit te blijven zien
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat we tijdens het zoenen onze gezichtsspieren gebruiken, het is dus niet verwonderlijk dat zoenen ons helpt om er jong uit te blijven zien. Zoenen kan helpen om je gezichtsspieren glad en strak te houden en zelfs helpen voorkomen dat de wangen gaan zakken. Wil je er dus jong uit blijven zien dan weet je wat je te doen staat.

Zoenen is in veel opzichten goed voor je maar helaas kleven er ook nadelen aan.

Kun jij jouw eerste kus nog goed herinneren?

Inspiratie Bron 

Nicky

Ik ben Nicky, de trotse moeder van vijf kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl Ik ben een thirty-something watervrouw (lees: waterman) en een ware nail-addict. Van lekker vrouwelijke geuren kan ik maar niet genoeg krijgen en ik ben nog steeds op zoek naar mijn perfecte kleur lipstick.

Aanbevolen artikelen

7 Reacties

  1. Leuk dit artikel, sommige weetjes wist ik wel. Ja ik kan mij eerste zoen nog goed herinneren.

  2. Leuke weetjes! Aan mijn eerste zoen denk ik liever niet terug haha, de jongen waar dat mee was was niet echt goed haha!

  3. Heel erg leuk artikel om te lezen! Mijn eerste zoen kan ik zeker nog heel erg goed herinneren haha.

  4. Wat een leuk artikel! Sommige dingen wist ik ook nog helemaal niet

  5. Interessant artikel! Heel veel dingen wist ik nog niet!

  6. Wow, ik zie ineens mijn eigen lippen hier voorbij komen, ze kwamen mij zo bekend voor, haha! Mijn eerste zoen kan ik mij ook nog goed herinneren. Jaaaaa, je kan echt veel dingen overbrengen met zoenen, maar ook al die bacteriën en het vreemde is dan dat je tanden ervan opknappen. Hoe dan, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *